Som allt skogsbruk borde fungera.

Hornslandet. Härligt skogsväder. Tar en tur upp på Hällsjöberget men blir lite besviken på utsikten. Eller så var jag på fel ställe..

Bävrarna har jobbat på flitigt i skogen och jag tittar till hyddorna där de brukar hålla till. Ser smålom och spår av tretåig hackspett.

Funderar återigen över skogsbruket och ekoparken. I ekoparken skyddas, lite förenklat, en del av skogen helt. En del av skogen brukas med förstärkt naturhänsyn vilket betyder att den inte kalavverkas, vilket exempelvis räddar bärriset som är livsviktigt för många arter. Resterande del av skogen brukas med generell naturhänsyn vilket betyder vanlig produktionsskog. Lövskog gynnas och framförallt bestånd av grövre asp och björk. Även de väldigt viktiga för ett stort antal arter. Våtmarker skyddas och gynnas genom att man äntligen börjar lägga igen diken i skogen. Utdikningen av våtmarker har varit en av de större vansinnigheter skogsbruket gjort sig skyldig till genom åren i sin iver att producera.

I en ekopark tas dessutom hänsyn till enkla saker som stigar, vandringsleder, kulturlämningar och trivsel. Här kan man med sedvanliga tillstånd fiska, jaga och elda, sånt som hör skogen till. Jag gläds åt tankesättet men känner samtidigt att det är ju så här all skog borde skötas. Med en smula hänsyn till vår historia, för kommande generationer och inte minst för skogens egen skull.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Anna » I skogen:  ”Är det rövarklitt du är på Det finns en fornborg där ”

  • Kent Nyman » Kanotvagn från Biltema - Test:  ”Hej. Hade samma problem. Luften rakt igenom. Trodde att det skulle vara enklare ..”

  • Jenny » Höstens sista:  ”Kul att få ta del av dina bilder. Fina!”

  • Kjell » Kanotvagn från Biltema - Test:  ”Jo du. Sen kommentar men vi köpte två sådana till scouterna. Höll en halv hike.”

  • Torkel Ideström » Välkommen ut!:  ”Tack Stefan för att du är dom där ögonen som ser och förundras över vansinnet. F..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln