Natt i Sotkoja och mera Lavskrikor

Den här helgen var sedan länge uppbokad för övernattning och Lavskrikesafari i Gästrikland.

Övernattning i vildmarksbyn Jägarstugan i Ovansjö Ekopark.

Vi välkomnades i skymningen med en kylslagen men trevlig kolbullemiddag utomhus tillsammans med de andra deltagarna. Regnet strilade oavbrutet under kvällen men efter en tidig kväll vaknade vi till uppehåll. Riktigt fotoljust blev det dock inte under hela dagen.

Vår guide Anders berättade om Lavskrikan och det jobb som under de senaste trettio åren bedrivits med ringmärkning och kartläggning över förekomsten av Lavskrika i dess sydligaste utbredningsområde. Tyvärr minskar Lavskrikan i samma takt som den gamla skogen skövlas och försvinner. Det händer att Lavskrikor tillfälligt flyttar eller accepterar yngre skogsbestånd men den gamla skogen, reviret och lokalkännedomen är viktiga faktorer för Lavskrikans fortlevande.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln