Lodjursland

Ledig och spårsnö. Har bråttom ut för att se om lodjuret har varit och hälsat på och om min oro efter jakten var befogad. Men nästan genast kommer jag på spår nere på sjön, troligen endast några timmar gamla med tanke på blåsten. Jag vänder lättad hem och lastar skidorna bakpå skotern och packar ner kaffe, mackor och torkat renkött.

Jag följer spåret över sjön och åt sydost längs stranden. Här finns både gamla igendrivna spår och nyare. Ibland gör de nån krok upp i skogen men kommer snart ner på sjön igen. Med jämna mellan rum slår jag av skotern och tar några bilder. Då plötsligt hör jag bara en liten bit tillbaka längs stranden ett läte jag bara hört någon enstaka gång förut. Det är lika mycket ett läte som från en tiger som från en marskatt och inte heller olikt rävens skall. Jag vänder försiktigt tillbaka och där i sluttningen går ett stort lodjur!!! Det flyr inte utan går långsamt och värdigt iväg. Kanske var jag som närmast inte mer än femtio meter ifrån den när vi möttes, men helt ovetande. Nu är avståndet längre, men en lång stund hör jag dess skrik när den utan att göra sig någon brådska försvinner bort i strandskogen. Pulsen har lagt sig och jag sitter och flinar glatt för mig själv. Jag går upp och tittar på de färska spåren och till min överraskning är det flera spår. Kanske var det hanen jag såg och hörde och kanske var honan endast tätt framför så här i parningstid. Eller var det kanske honan jag hörde. Jag upplevde lodjuret jag såg som stort men spåren jag såg i Järvsöbacken för en tid sedan var klart större.

Så fick jag då se en skymt av lon och det känns stort. Mycket stort!!  Självklart vill jag se mer och från isen spanar jag länge i kikaren. Jag hör lon skrika ett par gånger till uppe i sluttningen. Kanske är det båda djuren jag hör för jag tycker att lätet förändras. Jag befinner mig verkligen mitt i (mitt) lodjursland.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln