Det kvardröjande ljusets tid - och om att acceptera våren

Sakta övergår vintern i vårvinter. Det märks på morgonens allt mer ihärdiga fågelsång. Det märks på barfläckarna som i soliga lägen växer sig allt större. Det märks också i skymningen som blir liksom allt mer utdragen när våren närmar sig. Som om natten får kämpa allt mer för sitt intrång.

Ikväll tar jag skotern ner på isen just som solen sjunker ner bakom träden och himlen lyser i magiska färger.

Just där lodjuret brukar ha sitt stråk på sin vandring över isen sätter jag mig på spaning med strandskogen alldeles bakom mig. Det skymmer allt mer och jag spanar i kikaren mot andra stranden men allt är lugnt. Samtidigt som de första stjärnorna tänds ovanför mig hör jag en kattuggla hoa en bit bort. En stund senare börjar också pärlugglan att hoa.

Plötsligt ser jag något som rör sig i månskenet ute på isen och min puls ökar något, men det är bara en räv som pilar förbi som en skugga. Ännu en pärluggla hoar och långt bort tycker jag mig höra ett dovare "hoo" men det överröstas av en hunds skällande.

Kylan kryper inpå mig och hur bra jag än trivs och njuter av stunden måste jag inse att både fötter, knän och fingrar börjar bli rätt kalla. Motvilligt lämnar jag ugglorna åt sin nattliga sång och spanar en sista gång ut över isen, men allt är stilla. Endast ett stråk i väster är fortfarande upplyst av solens sista strålar som inte tycks vilja släppa greppet. Jag, tvärt om, är ännu inte beredd att släppa greppet om vintern men kanske är det just ugglornas sång som i år kan få mig att acceptera våren.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln