Välkommen ut!

Egentligen borde jag lagt upp vackra bilder från sommarens alla härliga äventyr. Men det har liksom inte blivit.
Nu blev det det här i stället.
Ännu ett tragiskt exempel på den svenska modellen av hållbart skogsbruk.. i verkligheten!
En bild från Kolarstigen mellan Sandmyren (ovanför Björsbo) och Tjärnvallen. Tidigare var skogen som växte här inritad som NATURVÄRDE på Skogsstyrelsens webkarta Skogens Pärlor.  Nu är skogen borta och med den dess värden. Den är också borttagen från webkartan. Den och flera andra små små områden, knappt någon procent, som ännu höll något slags naturvärden i ett hav av föryngringsytor och produktionsskogar. I inlägget "Svart på vitt om bristande hänsyn" skrev jag om ett liknande område vid Funnervallen. Även det nedhugget och bortplockat från kartan.
Stigen är också ett minne blott, trots att resurser lagts på ett försök till upprustning ännu en gång. Och för all del, vem vill gå här? Vem skall hålla leden öppen när hallon och sly sprutat upp ur den markberedda jorden??
Runt hygget fladdrar som vanligt band sorset i vinden. De börjar blekas men texten är lätt att läsa. Det börjar på HOL.. och slutar på MEN.. 
Överraskande?
Tyvärr inte.
Framme vid Tjärnvallen står den gamla skogen ännu kvar. Kantarellerna sitter på stigen där jag hittat dem förr. Jag inser nu vilken oas det här är. En spillkråka ropar klagande och några nötskrikor flyger förbi. Annars är det lugnt i höstskogen. Här kan jag slappna av en stund, bland gammelgranar och knotiga säljar. Tidigare har jag varit lugn. Även här finns dokumenterade naturvärden inritade i Skogens Pärlor. Men vad hjälper det? Nästa gång jag kommer hit är de kanske borta.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln