Tretåig hackspett

Äntligen har det blivit tid för några skogsturer. Senhöst. November. Ett ständigt öga på termometern och små glädjeskutt när det närmar sig och går under nollan.
De flesta flyttfåglarna har just flyttat och kvar är hårdingarna. De som kommer trotsa vinterns snö och kyla. De är mina favoriter. Om de sen också är beroende av äldre skogars skrymslen, trassel och vrår smäller det ännu lite högre. Kanske är de lika mig..
Vandrar stigen upp från Södra Hallbovallen upp mot bergen. Jag hoppas att få träffa på den tretåiga hackspetten här. Jag brukar göra det. Den finns här. Men den fina skogen här börjar naggas i kanten. Blir det för lite kvar försvinner många arter illa kvickt. Och det börjar bli alldeles för lite skog kvar för många arter. Men än så länge kan jag glädjas åt ett besök av den lite sävliga och nyfikna hackspetten.
En tjäderhona flyger upp framför mig. Deras livsutrymme krymper också ständigt. Bärriset i skogen blir allt vekare och påverkar i högsta grad hur många ungar som överlever.
Fortsätter upp på berget. Hallboklitt. Väntar mig få höra det muntra kvittret från tofsmesarna som födosöker i de trassliga tallarna här uppe. Men idag är det tyst. Några talltitor skyndar förbimen annars tyst.
Fikar. Vandrar runt i den fina skogen. Det är gott om hålträd och vindfällen. Gott om ställen för både hackspettar och mesar att bygga bo, häcka och övernatta. Det är skog som skog ska vara. Enligt mig. Enligt naturen.
Jag traskar neråt. Stannar till och lyssnar. Tyst.
Tyst som i skogen i november.


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln