Lodjurstid

Att veta att det rör sig lodjur runt knutarna förgyller i högsta grad tillvaron och det är absolut en av anledningarna till att jag vill bo ute på landet.
Catherine upptäckte spåren igår på morgon men det hann bli kväll innan vi hann ut igen. Som vanligt har lon följt strandkanten och gjort små turer upp på land. Jag kan se den framför mig hur den likt katten här hemma lugnt smyger fram och då och då stannar och lyssnar. En gång har jag sett lon här efter sjökanten men det var längre fram på vintern i parningstid. Det var en stor upplevelse av ett fantastiskt vackert och spännande djur.

Tyvärr har Länsstyrelsen Gävleborg efter några lugna år nu sagt ja till licensjakt på fem lodjur eftersom stammen har börjat hämta sig från en djupare svacka efter tidigare jakter. Hade det rört sig om skyddsjakt på djur som ställer till skada upprepade gånger hade jag inte sett något problem men nu känns beslutet tyvärr mera jägarpolitiskt. Fem djur är inte mycket men då kunde man ju å andra sidan lika gärna låtit bli.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Anna » I skogen:  ”Är det rövarklitt du är på Det finns en fornborg där ”

  • Kent Nyman » Kanotvagn från Biltema - Test:  ”Hej. Hade samma problem. Luften rakt igenom. Trodde att det skulle vara enklare ..”

  • Jenny » Höstens sista:  ”Kul att få ta del av dina bilder. Fina!”

  • Kjell » Kanotvagn från Biltema - Test:  ”Jo du. Sen kommentar men vi köpte två sådana till scouterna. Höll en halv hike.”

  • Torkel Ideström » Välkommen ut!:  ”Tack Stefan för att du är dom där ögonen som ser och förundras över vansinnet. F..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln