Lodjurstid

Att veta att det rör sig lodjur runt knutarna förgyller i högsta grad tillvaron och det är absolut en av anledningarna till att jag vill bo ute på landet.
Catherine upptäckte spåren igår på morgon men det hann bli kväll innan vi hann ut igen. Som vanligt har lon följt strandkanten och gjort små turer upp på land. Jag kan se den framför mig hur den likt katten här hemma lugnt smyger fram och då och då stannar och lyssnar. En gång har jag sett lon här efter sjökanten men det var längre fram på vintern i parningstid. Det var en stor upplevelse av ett fantastiskt vackert och spännande djur.

Tyvärr har Länsstyrelsen Gävleborg efter några lugna år nu sagt ja till licensjakt på fem lodjur eftersom stammen har börjat hämta sig från en djupare svacka efter tidigare jakter. Hade det rört sig om skyddsjakt på djur som ställer till skada upprepade gånger hade jag inte sett något problem men nu känns beslutet tyvärr mera jägarpolitiskt. Fem djur är inte mycket men då kunde man ju å andra sidan lika gärna låtit bli.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln