Magiska Norge

Våra resor i Norge brukar bli oförglömliga och inget undantag i år. Det är visserligen 90% transportsträcka, som i och för sig kan vara nog så minnesvärd, och 10% naturupplevelse i världsklass.
I år for vi över Duved och Skalstugan och så småningom vidare mot Namsos i Nord-Tröndelag. Namsos var trevligt men vi ville längs ut mot havet och hamnade där vägen tog slut i lilla Aglen på Otteröja. Upp på klipporna och där låg havet men det som kanske fascinerade mest var alla blommor i klippskrevorna. För en botaniker borde det varit själva himmelriket med långt fler arter än vi kunde räkna. Bland annat fjällbrud blommade rikligt i ett område.
Tidvattnet fascinerade oss också. Detta tidlösa ständiga orubbliga.
Fåglar hade jag hoppats få se en del men det enda lite unika var väl egentligen ringtrast som var vanlig här ute.
Fisket från klipporna var riktigt bra och Hjalmar fick några fina firrar och vi tror det är en lyrtorsk han stolt visar upp på bilden.

Vi drar vidare mot Rörvik lite längre norrut och riktigt landar på Nesset Camping på gångavstånd från byn. En närmast tam eller folkvan strandskata möter oss när vi flyttar in i stugan eller hyttan närmast havet. Lite har det väl att göra med att vädret börjar bli riktigt fint men Rörvik är ett lite guldställe. På gångavstånd tar vi oss upp på fjället som är lättvandrat och inte alls så vilt och otillgängligt som på många andra håll. Vi ser ön Leka i norr med sina magiska bergarter som vi ska besöka senare i veckan och i kvällningen kommer möts Hurtigruttens norr och sydgående fartyg just här i Rörvik. 

Eftersom vi bor så bra behåller vi stugan och gör en lång dagstur till Leka. Att åka färja kostar en rimlig slant och är även det en upplevelse. De är för övrigt rätt glest mellan avgångarna så att ha koll på tidtabell och vara ute i god tid är ett måste.
Leka liknar inget vi tidigare sett. Det är jordens innandöme som är blottat med ultrabasiska bergarter. Ön bildades för 500 miljoner år sedan och är en liten unik blottad flik som brutits loss och skjutits upp och inöver kontinenten.
Tyvärr har vi en färja att passa. Fotomässigt ska kvällsljuset kunna vara fantastiskt över Leka.
Men man ska ha något kvar till nästa gång också.
Då börjar vi nog vid Leka och letar oss norröver.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Anna » I skogen:  ”Är det rövarklitt du är på Det finns en fornborg där ”

  • Kent Nyman » Kanotvagn från Biltema - Test:  ”Hej. Hade samma problem. Luften rakt igenom. Trodde att det skulle vara enklare ..”

  • Jenny » Höstens sista:  ”Kul att få ta del av dina bilder. Fina!”

  • Kjell » Kanotvagn från Biltema - Test:  ”Jo du. Sen kommentar men vi köpte två sådana till scouterna. Höll en halv hike.”

  • Torkel Ideström » Välkommen ut!:  ”Tack Stefan för att du är dom där ögonen som ser och förundras över vansinnet. F..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln